Yangın Asansörü

8 Şubat 2020 Posted by Salih Usta Ankara Asansör Haberler

Yangın Asansörü Hakkında

Yüksek katlı binalarda olası bir olumsuz durumda yangın asansörü oldukça önemli bir hale getirecektir. Çünkü böylesi olumsuz durumlarda insanların tahliyesi ve müdahalenin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi oldukça zordur. Bu aşamada ortaya çıkabilecek olan olumsuzluklar, çok daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Yangın gibi durumlarda etkili şekilde müdahale edilebilmesi adına artık çok daha etkili çalışmalar yapılmaktadır. Yangın asansörleri bina içerisinde normal bir şekilde de kullanılabilir. Fakat yangın ya da olası bir acil durum sırasında acil kurtarma ekipleri veya yangın söndürme ekipleri ile kullandıkları malzemeler diğer katlara rahatlıkla çıkartılabilir. Bununla beraber bina içerisinde yer alan kişilerin de emniyetli ve hızlı şekilde tahliye edilmesi işlemi de sağlanmış olacaktır.

Yangın Asansörü Yönetmeliği

Binaların yüksekliği 51.50 metreyi geçmesi halinde, yapı içerisinde bulunan asansörlerin 1 tanesinin yangın asansörü olarak tahsis edilmesi gerekmektedir. Var olan yangın asansörleri, yangın yönetmeliğine göre hazırlanmalıdır ve bu yönetmelikte asansörler ile alakalı dikkat edilmesi gereken etkenler bulunmaktadır. Bunların başında ise asansör kuyularının yangına en az 60 dakika dayanabilecek tarzdaki malzemelerden yapılması gerektiği gelmektedir. Aynı kuyunun içerisinde ise en fazla 3 adet asansör kabini tahsis edilebilmektedir. Eğer ki aynı kuyunun içerisine 4 kabin tahsis edilecekse, bunların araları yangına 60 dakika dayanabilecek malzeme ile ayrılmak zorundadır. Aksi durumda asansör yangın yönetmeliğine uygun olmayacaktır.

Yangın Asansörü Güvenliği

Bunlarla beraber yönetmeliğe göre yangın asansörü, acil durum kullanımı adına özel olarak hazırlanmalıdır. Bu asansörün kuyusunun basınçlandırılması da son derece önemlidir. Yangın asansörü içerisindeki iç hava basıncının, binadaki diğer yerlerde bulunan basınca göre daha yüksek tutulmalıdır. Basınçlandırma işlemi yapılması ile beraber duman sızıntısının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bu sistem içinse genel olarak fanlar kullanılmaktadır. Yangın asansörünün taşıma kapasitesi en az 750 kilogram olmalıdır. Oluşacak acil durum sırasında ise kurtarma ekipleri ile kullanıcıların tahliyesinin gerçekleştirilmesi adına kabinin üzerinde en az 0,5 m x 0,7 m ölçülerinde bir “Acil Çıkış Kapısı” bulunması gerekmektedir. Kabinin dış kısmında ise kurtarma amaçlı rijit merdiven tutturulması önemlidir. Merdiven alındığı zaman ankara asansör hareket etmesini engelleyecek tarzda sensörler/kesiciler olmalıdır.

Yangın Asansörü Ölçüleri

Binada yer alacak yangın asansörü önündeki kat ve kabin kapıları yangın sırasında en az 1 saat dayanabilecek tarzda imal edilmelidir. Bununla beraber asansörün kabin ve kat kapıları duman sızdırmayacak tarzda, en az 900 x 2000 mm ölçülerinde olmalıdır. Yangın holü ise acil durum asansörlerinden kaçış merdivenine geçiş sağlayabileceği şekilde konumlandırılmalıdır. Asansör kumanda sistemi ise yangın sinyali aldığı anda kapılarını açmayıp bütün komutları iptal etmelidir. Sonrasında da hemen acil çıkış katına giderek kapıları açık şekilde bekleyecek şekilde programlanmalıdır. Günümüzde oldukça önemli olan yangın asansörleri ile alakalı çok daha fazla bilgi almak isteyen kişiler ise https://www.anilasansor.com adresini ziyaret edebilir.