Asansör Nedir?

Asansör Nedir?

Asansör Nedir, Nasıl Çalışır,Asansör Bakımı Nasıl Yapılır,Güvenilir Asansör Bakımı,Montajı sorularınıza sitemizden cevap bulabilirsiniz.
Asansör, yükleri ya da insanların içerisinde yer alabileceği bir kabini bulunan, yatay ya da dikey şeklinde kılavuz yayların arasında belirli duraklara yük ya da insan taşıyan ve elektrik ile çalışmakta olan araçtır. Elektrikli bir araç olan asansörler yükleri veya insanları herhangi bir yapının bir katından diğer bir katına çıkartıp indirmeye yaramaktadır. Elisha Graves Otis tarafından bulunmuş olan asansörler ilk önce Avrupa’da, daha sonrasında ise bütün dünyada oldukça yaygın şekilde kullanılmıştır. 19. yüzyılda maden ocakları ve fabrikalarda başta kömür olmak üzere gerekli olan maddelerin taşınmasında kullanılan yük asansörleri buhar gücü ile çalışmaktaydı. Buhar makinesi tamburu döndürüyor, asansörlerin kabinini çekmekte ola halat ise makaralı balık oltalarında olduğu gibi tamburu üzerine sarılıyordu.

Asansör Nedir, Nasıl Çalışır?

1870 ila 1900 yılları arasında ise çoğunluk olarak hidrolik asansör sistemleri tercih edildi. Var olan bu sistem içerisinde yarı kısmı yapının en üst katından yere kadar inerken diğer bir yarısı da temelin altında toprağa gömülü olan çelikten yapılma silindir; asansörlerin boşluğunu oluşturmaktaydı. Asansörün kabini ise silindirin içerisinde aşağı yukarı hareket etmekte ola sağlam çelik piston üzerine oturtulmuştu. Bu silindire basınçlı suyun pompalanması sonrasında aşağıya inmekteydi. 1890 sonrasında elektrik motorlarının yaygınlaşması ile beraber hidrolik asansörler yerini elektrikli asansörlere bıraktı. Şimdilerde kullanılmakta olan asansörlerin tamamı elektrikli olarak kullanılmaktadır.

Asansörün Kullanım Yerleri

Şimdilerde asansörler başta iş hanları ve alışveriş merkezleri olmak üzere birçok farklı yerde birden çok şekilde kullanılmaktadır. Öyle ki artık yalnızca çok katlı binalarda değil aynı zamanda tren istasyonları, tiyatrolar, sahneler ve gemilerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Asansör makine motoru, asansörlerin fren sistemleri, asansörlerin kumanda sistemleri, asansörlerin tahrik sistemleri, asansörlerin kapıları, asansör kabini, zemin asansör hız kontrolleri, elektrikli asansör butonları, asansör kaplamaları, acil yardım düzeneği, asansör küpeşteleri, acil ışıklandırma, asansör tavanları, mekanik bir arızanın oluşması durumunda kullanılabilecek olan karşılıklı asansörün haberleşme sistemleri ve yedek güç kaynakları genel olarak asansörü oluşturmakta olan parçalar olarak bilinmektedir. Bu parçaların fiyatları asansör firmaları tarafından belirlendiği için her firmanın asansör fiyatları birbirinden farklı olabilmektedir.

Günümüzde kullanılmakta olan ankara asansör çeşitlerinde askı halatlarının bir ucunda asansör kabini bulunurken diğer ucunda ise kabinin ağırlığını dengeleyecek olan ağırlık bağlanmaktadır. Askı halatlarından her bir tanesi asansörün boşluğunun tepesine yerleştirilmiş olan kasnak ya da makaranın üzerindeki ayrı bir yive oturtulmaktadır. Elektrik motoru ile çalışmakta olan makara döndükçe halatlar hareket etmektedir. Yapılacak olan bu hareket işlemi ile beraber asansörler belirlenmiş olan bir yöne doğru hareket ederler. Karşı ağırlık ise zıt yönde hareket etmektedir. Şimdilerde birçok farklı asansör tipi bulunmaktadır. İnsanlar bunlar arasından kendi isteklerini en iyi şekilde ortaya koyabilecek olan asansör çeşitlerini inceleyerek bunlar arasından seçimlerini yapabilirler.

Asansör Gelişimi

1870-1900 arasında Ağırlıklı olarak kullanılan hidrolik asansörler. Bu sistemde, yapının yarısı üst kattan toprağa aşağıya, yerin diğer yarısı çelik asansörün temelinin altındaki silindirik bir şaft oluşturdu. Asansörlerin kabini ayrıca, bu silindir içinde yukarı ve aşağı hareket eden çok güçlü bir çelik piston üzerine monte edildi. Basınç silindire pompalandığında azaldı. Elektrikli motorlar, 1890’dan sonra elektrikli asansörlerle değiştirildi. Günümüzde kullanılan hemen hemen tüm asansörler elektriklidir.