Asansör İle İlgili Terimler

Anıl® AsansörAnkara AsansörAsansör İle İlgili Terimler
8 Şubat 2020 Posted by Salih Usta Ankara Asansör Haberler

Asansörler ve yürüyen merdivenler hakkında konuşurken bazen asansör ile ilgili terimler ve kısaltmalar kullanmak gerekebilmektedir. Bu nedenle bu terim ve kısaltmaların ne anlama geldikleri hakkında fikir edinmenize yardımcı olmak için faydalı bir terimler sözlüğü hazırladık.

Asansör Hakkında

Asansör, yükleri ya da insanların içerisinde yer alabileceği bir kabini bulunan, yatay ya da dikey şeklinde kılavuz yayların arasında belirli duraklara yük ya da insan taşıyan ve elektrik ile çalışmakta olan araçtır. Elektrikli bir araç olan asansörler yükleri veya insanları herhangi bir yapının bir katından diğer bir katına çıkartıp indirmeye yaramaktadır. Elisha Graves Otis tarafından bulunmuş olan asansörler ilk önce Avrupa’da, daha sonrasında ise bütün dünyada oldukça yaygın şekilde kullanılmıştır. 19. yüzyılda maden ocakları ve fabrikalarda başta kömür olmak üzere gerekli olan maddelerin taşınmasında kullanılan yük asansörleri buhar gücü ile çalışmaktaydı. Buhar makinesi tamburu döndürüyor, asansörlerin kabinini çekmekte ola halat ise makaralı balık oltalarında olduğu gibi tamburu üzerine sarılıyordu.

Asansör İle İlgili Terimler

Otomatik Kapı Operatörü: Kabin kapısını otomatik olarak açan ve kapatan elektro mekanik bir cihazdır.

Yedek Batarya: Bir elektrik kesintisi durumunda, asansörü bir sonraki daha düşük seviyeye indirmenizi sağlayacak bir acil durum güç kaynağıdır.

Çağrı Düğmesi: Koridordaki çağrı düğmesine basıldığında, asansörü bulunduğunuz kata çağırır.

Otomobil (veya Kabin): Asansör kabini, yolcuları bir kattan diğerine taşır. Bunlar tasarıma göre tam kapalı kapalı kabin veya yarım kapalı camlı  kabin olarak tasarlanabilir.

C.O.P .: Araç Çalıştırma Paneli (C.O.P.), zemin düğmelerini, ışık düğmesini, alarm düğmesini, acil durdurma düğmesini ve isteğe bağlı tuş kilidini barındıran asansörün içindeki kontrol panelidir.

Kumanda: Kumanda, asansörün elektrik kumanda devrelerini barındırır. Bu asansör sisteminin beynidir.

Karşı ağırlık: Kabin ağırlığını dengelemek için üst üste istiflenmiş bir dizi ağırlık. Asansör verimliliğini artırmak için kullanılır.

Karşı Ağırlık Tahrik : Bu tahrik sistemi, 2 # 60 makaralı zincirler vasıtasıyla karşı ağırlık destesini askıya ve kabin tertibatına bağlayan bir üstten makine tahrikini kullanır.

Tahrik Sistemi: Tahrik sistemi, asansör kabini ve yolcularını kaldırmanın arkasındaki gücü sağlar.

Servis Asansörü: Düşey bir yolda alçaltılan ve yükseltilen kendi kendine yeten bir kabin taşıma sistemidir.  Seçilen modele bağlı olarak 26 ile 220 kilograma kadar yükleri taşıyabilir. Başlıca kullanım yerleri : Şömineye odun taşıma, market torbaları, çamaşırhane ve evrak taşıma vb.

Asansör İle İlgili Terimler Devamı

Elektromekanik Kilit: Genellikle EMK olarak adlandırılır, asansör yerinde değilse, asansör boşluğu kapısının açılmasını önleyen elektromekanik bir güvenlik kilididir.

G.A.L .: Her kat seviyesinde kapı üzerinde bulunan mekanik kilitleme tertibatı. Kapıyı düzgün şekilde kilitlemek ve açmak için bir kol kullanır.

Kapı: Kapı, asansör veya servis asansörünün kabininin dış kenarına bağlanan bir kapıdır. Asansör içindeki nesnelerin seyahat sırasında asansör dışındaki nesnelerle temas etmesini önler. Kapı stilleri şunları içerir: asansörler için akordeon ve servis asansörşeri için iki parçalı ve rulo şeklinde üst kapılar.

Dişlisiz Tahrik: Bu tahrik sistemi, askı tertibatına bir dizi kabloyla bağlanan küçük bir dişlisiz, tepegöz motoru kullanır.

Salon İstasyonu: Salon İstasyonu, çağrı düğmesini barındıran koridordaki asansör kapısının dışında bulunan paneli ifade eder.

Asansör yolu: Asansör yolu asansörün hareket ettiği kapalı alanıdır.

Asansör Boşluğu Kapıları: Asansör boşluğu kapısı asansör boşluğuna erişime izin verir ve asansör durmadıkça ve belirli bir inişi beklemeden açılmalarının önüne geçilir.

Hidrolik (Halatlı): Bu tahrik sistemi, asansörü yükseltmek ve alçaltmak için bir hidrolik kriko ve bir tel halat kullanır.

Kriko: Kriko, binek aracı kaldırmak veya indirmek için hidrolik güç kullanır.

İniş: Asansörün açılacağı her katı tanımlamak için kullanılan terim.

Makine Odası: Makine odası, tahrik sistemini ve elektrik kontrollerini barındıran küçük bir bitişik odadır.

Muntz: Muntz, salon istasyonlarında ve araç kumanda panelinde bronz ton kaplamasına verilen addır.

Çukur:  Çukur, asansör katının en alçak katla aynı hizada olmasını sağlayan, asansör kabini tabanının altındaki destek bileşenlerine boşluk sağlar.

Ray: Ray, asansör boşluğunda yukarı ve aşağı hareket ederken asansöre kılavuzluk eden çelik raydır. Modele bağlı olarak bir veya iki ray olabilir.

Servis Bağlantısının Kesilmesi: Makine dairesinde kontrol ünitesinin yanında bulunan servis bağlantısının kesilmesi, asansörün ana güç anahtarıdır.

Kasnak: Bir kasnak için asansör terimidir.

Sling: Sling, asansör kabinini tutan ve ray sistemine tutturulmuş L şeklinde bir çelik destekdir.

Ağırlık Kapasitesi: Asansöre eklenebilecek toplam ağırlık miktarıdır. Güvenlik nedeniyle, ankara asansör kabininin ağırlık kapasitesini asla aşmayın.

Sarma Tamburu Asansörü: Bu tahrik sistemi dönen bir tambura sarılan tel halatlar kullanır.

Asansör ile ilgili terimler hakkında daha fazla bilgi için bize https://www.anilasansor.com üzerinden ulaşın