Asansör Etiketleri

Asansör Etiketleri Nedir

Gün içinde dikey seyahatlerimizde birçok kez asansör kullanıyoruz. Evimize ulaşmak, ofisimize çıkmak veya farklı sebeplerde ötürü ziyarete gittiğimiz yerlerde dikey seyahat için asansörleri tercih ederiz. Gün içerisinde ki koşturmalarda asansörler bize zaman kazandırdığı gibi yaşam kalitemizde artırmaktadır. Yürüyerek çıkması zorunda olduğumuz merdivenleri asansörler bize daha rahat ve konforlu bir şekilde taşıdığı için tercih edilmektedir. Bu kadar çok kullanılan bir aracın bakımlarının, ayda bir düzenli şekilde yapılması gerekir. Bu bakımlar ve kontroller mutlak surette belgeli asansör firması tarafından yapılması şarttır.  Bu bakım ve kontrollerin keyfi olarak yaptırılmama ihtimaline karşı, ilgili bakanlık tedbir almıştır. 2008 yılında çıkarılan yönetmeliğe göre asansörler her yıl, yılda bir defa yetkili kurum tarafından bakımcı firma ile birlikte kontrol edilmesi şarttır. Bu kontroller konusunda uzman mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Düzenli bir şekilde yapılan kontroller sonucunda asansöre bu kontrollerin durumu ve sonucu ile ilgili etiketler yapıştırılır. Bu etiketler, asansör etiketleri olarak adlandırılır. Asansöre yapıştırılan etiketler, risk durumuna göre farklı renkler içermektedir.

  • Etiketi YEŞİL renkte olan asansör kusurunun bulunmadığı kullanım güvenliği tam olduğu anlamına gelmektedir. Asansörün kullanıcılarına karşı hizmet etmesinde her hani bir mâni ve engel olmadığını gösteren etiket YEŞİL etikettir.
  • Etiketi MAVİ renkte olan asansörün hafif kusurlu olduğunu gösterir. Hafif kusurların kullanım için bir engel olmayacağı anlamını taşımaktadır. Asansörün kullanıcılarına karşı hizmet etmesinde her hani bir mâni ve engel olmadığını gösteren etiket MAVİ etikettir.
  • Etiketi SARI renkte olan asansör riskli grupta kabul edilebilir. Riskli olması sebebiyle kullanılmaması en doğru olandır. Yönetmelik çerçevesinde 2 ay gibi bir süre tanınır ve derhal kusurlarından kurtulması için bakımcı firma ile çalışmalar yapılarak güvenli hale gelmesi sağlanmalıdır.
  • Etiketi KIRMIZI olan asansör tamamen kusurlu ve kullanımı çok büyük tehlike arz etmektedir. Yönetmelik gereği 2 ay (60 Gün) içerisinde içinde giderilmesi mecburidir. Kusurlarından kurtulması için bakımcı firma ile çalışmalar yapılarak güvenli hale gelmesi sağlanmalıdır. Bu asansörü kullanacak herkes için can ve mal güvenliği tehlike altındadır. Eğer bir asansöre kırmızı etiket verildiyse en kısa sürede asansör firması ile iletişime geçmek gerekir. Yüksek risk taşıyan bir asansöre binmek, her an bir kazanın meydana gelmesine neden olabilir.

Asansörlere Yapıştırılması Gereken Etiketler Nelerdir?

Ankara Asansör lerde birden fazla asansör etiketleri bulunur. Bu etiketlerin hepsi asansör kullanıcılarına, bilinçlendirme yapmak için kullanılır. En yaygın olarak kullanılan etiketlerden biri kat etiketleridir. Bu etiketler ile asansörün kaçıcı katta olduğu, asansör kullanıcılarına gösterir. Bu asansör etiketlerinden sonra sık sık kullanılan bir diğer asansör etiketi ise asansörün kaç kişilik olduğunu belirten etiketlerdir. Her asansörün taşıyabileceği yük farklıdır. Bu nedenle asansöre binerken, taşıyabileceği kişi sayısına ve taşıyabileceği toplam kiloya dikkat etmek gerekir. Fazla kişi ya da fazla kilo ile binilen asansörler durabilir ya da iki kat arasında sıkışabilir. Bu durum asansöre binenler için çok korkutucu ve riskli bir durum olacaktır. Asansör etiketleri ile bakım talimatları da belirtilir. Asansörün türüne göre bakım talimatları farklıdır. Elektrikli asansör bakımı için talimatname, dişlisiz asansör bakım talimatnamesi, hidrolik asansör bakım talimatnamesi türleri ile asansörünüze uygun bakım talimatının asılması gerekir. Asansörler için her talimat çok önemlidir. Karşılaşılan herhangi bir risk durumunda kurtarma işlemleri için de asansörlere talimatlar asılır. Bunlara şahıs kurtarma etiketleri denir. Her asansör tipi için farklı kurtarma talimatı uygulanır. A3 elektrikli asansörler için şahıs kurtarma etiketi, hidrolik asansörler için şahıs kurtarma etiketi, makine dairesiz asansörler için şahıs kurtarma, dişlisiz asansörler için şahıs kurtarma etiketi mutlaka asansörlerde bulunması gereken etiketlerdendir. Ayrıca asansörlerin makine daireleri için de asansör etiketleri hazırlanmıştır. Asansörlerin makine dairesi içindeki elektrik nedeniyle çok tehlikelidir. İşin uzmanı olmayan kişiler tarafından açılması ve kurcalanması son derece tehlikelidir. Bu nedenle makine dairesinin üzerine de uyarı etiketleri yapıştırılır. Asansörlerin türlerini gösteren etiketler de vardır. Bir asansörün yük ya da insan taşıyan asansör olmasına göre etiketler yapıştırılır. Yük asansörüdür etiketi en çok kullanılan etiketlerdendir. Asansörün türüne göre kullanılması için yapıştırılması ya da asılması gerekir. Asansörlerin içinde asansörün yetkili firmasının da etiketleri bulunur. Bu etiketler ile asansörün hangi firma tarafından üretildiği ve hangi firmanın sorumluluğunda olduğu belirtilir. Asansör etiketlerinde dikkat etmek her asansör kullanıcı için önemli bir konudur. Bu nedenle siz de asansör etiketleri ne anlama gelir öğrenmeli ve öğretmelisiniz.

Asansör Etiketleri Ne İçin Kullanılır?

Asansör kullanımında en çok panik yaşanan durumlar arızaların yaşandığı anlardır. İki kat arasında kalan ya da birden duran asansördeki insanlar için bu durum çok korkutucu olabilir. Yeni teknolojiler ile asansörler yaşadığı herhangi bir arıza durumunda kendini düzeltebilir. Bazı asansör ürünleri arıza yaşadığında ya da elektrik kesildiğinde otomatik olarak en yakın kata gelecek şekilde tasarlanmışlardır. Asansörlerin bu gibi özelliklere sahip olduğunu bilmek, kişilere güven verecektir. Asansörde kurtaran sistem var etiketi bu nedenle kullanılır. Yapıştırılan etiket ile sorun yaşandığı anda asansörde olanlar paniğe kapılmadan beklemeleri gerektiğini bilir ve sakin kalmaya çalışır. Acil kurtarma ünitesi olan asansörlerde kısa sürede kendiliğinden sorun çözülecektir.

Asansör Etiketleri

Tüm asansör etiketleri, asansör kullanıcıları korumak ve risklerden haberdar etmek için asılır. Asansör etiketlerini kontrol etmek ve anlamlarını bilmek herkes için çok önemlidir. Günümüzde çok yaygınlaşan asansör kullanımı, her gün binlerce asansör kullanıcı için olası riskleri de doğurur. Bu nedenle ilgili bakanlık tarafından yapılan uygulamalar ve kontrollere göre hareket edilerek, Ankara Asansör için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Asansör sorumluları tarafından ciddiyetle takip edilmesi gereken süreçler, doğru olarak yönetildiğinde can ve mal kayıplarını önler. Apartan asansörleri için, yapılan her türlü periyodik bakım ya da arıza sorunlarında ortaya çıkan faturalar, apartman sakinleri tarafından ortak olarak ödenir. Çok küçük miktarda paralara asansörlerin bakımı yapılabilmektedir. Özellikle çok kişinin yaşadığı apartmanlar için kişi başına düşen para çok küçük bir miktar olacaktır.

 

Leave a comment