Asansör Bakımı

Asansörler elektrikle çalışan insan veya yük taşıma amaçlı kullanılan 19. yüzyıldan beri hayatımızda bulunan mekanik aletlerdir. Bu aletler mekanik düzeneklere bağlı olarak çalışmakla beraber bir ray sistemi üzerinde dikey hareket etme yeteneğine sahip olan kabinlerdir. Asansörlerinde de her mekanik alette olduğu gibi kendine göre spesifik bir çalışma sistemi bulunmaktadır. Günümüzde tüm asansörler otomatik sistemler ile çalışabilir hale gelmiştir. İnsan ve yük asansörleri kendi içerisinde çeşitli sınıflara ayrılabilmektedir. İnsan asansörleri, yük asansörler, ameliyathane asansörleri, araç asansörleri, inşaat asansörleri ve benzeri bir çok asansör çeşidi bulunmaktadır. Asansörlere düzenli olarak çalışma koşullarına göre bakım veya kontrol çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Ek olarak mevcut olan her asansör içerisinde güvenlik sisteminin bulunması da gerekmektedir. Asansör bakımı sürekli yapılması gereken, kişilerin can ve mal varlığını korumak açısından son derece önemli olan unsurlardır. Asansör bakımı her ay ankara asansör montajcı firma tarafından düzenli olarak yapılması şarttır.

Asansör Bakımı Ankara

Asansör bakımı için kişiler yeni yapılan bina asansörlerinde garanti belgesi süresi boyunca asansörü yapan firmaya veya servisi çağırarak asansör bakımını yaptırabilirler. Asansör imalatı yapan firmalar, garanti belgesi dolum süresine kadar asansör bakımlarını ücretsiz olarak yapmaktadır. Bunun yanı sıra asansör garanti belgesi dolmuş olan kişiler asansör bakım için servis veya yetkili bir ankara asansörcü firma tarafından asansör bakım işlemi talebinde bulunabilirler. Asansör bakım ankara işlerini genel olarak, asansörü aldığınız firmaya yaptırmanız daha güvenli olacaktır.

Asansör Bakımı Sırasında Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?

Asansör bakımı için öncelikle taşımakta olan halatlar kontrol edilmektedir. Bu bakım sırasında en öncelikli yapılması gereken kontrollerden biridir bu işlemden sona ana taşıyıcı kasnaklar kontrol edilerek bu bölgede herhangi bir problem olup olmadığı kontrol edilmektedir tüm bu ana iki işlem sonra ise diğer asansör bakım işlemlerine geçilmektedir. Asansör bakımı için yapılması gereken işlemler ise şu şekildedir;

  • Makine Dairesiz Asansör bakımı sırasında tahrik kaynağı dikkatlice kontrol edilmektedir bu işlemden sonra yivi kablosu ve makine grubunda bulunan diş ve yataklar kontrol edilmektedir.
  • Asansör bakımları sırasında mutlaka dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur ise ray pabuçları ve cıvatalardır bunlar da kontrol edildikten sonra somonlar dikkatlice incelenmektedir.
  • Asansör içerisinde bulunan aksamalar kontrol dili ve sıkılması gereken yerler sıkıca sıkılarak yerine tekrardan sabitlenmektedir.
  • Bakım kontrolü sırasında aşınan veya yıpranan parçalar görünmesi durumunda parçalar yenisi ile değiştirilmektedir ya da mevcut parça kurtarılabilecek durumda ise tekrardan yağlanarak yerine yerleştirilir.
  • Yağ içerisinde bulunan parçalar, asansör motor yatakları ve makinanın mevcut yağ durumu kontrol edilerek, yenilenir.
  • Makine içerisinde bulunan hidrolik tamponlar, röleler ve askı yataklarının temizliği yapılmaktadır bu işlemden sonra ana taşıyıcı raylar kontrol edilerek gerek görülmesi durumunda temizliği tekrar yapılmaktadır.
  • Kumanda anahtarları, kılavuz rayların, emniyet halatlarının ve emniyet tertibatının mevcut hareket eden parçaları özenle temizlenmektedir.
  • Yağlama işlemi sırasında asansörlere mutlaka asansör firmasının önerdiği yağ türünün uygulanması gerekmektedir.
  • Asansör hız regülatörü kısmına ve asansörün kasnağına gres basılarak bakım işlemi yapılmaktadır.
  • Makine dairesi içerisinde bulunan ve asansör boşluğunda yer alan insan asansörü kabininin yüzeyinde bulunan yabancı maddeler temizlenerek asansörün detaylı bakımı yapılmaktadır.
  • Asansör bakımı ve asansör montajı sırasında en önemli nokta ise asansör frenleridir, frenler dikkatlice kontrol edilmektedir ve daha sonrasında frenleme ayarları yapılmaktadır.
  • Frenleme ayarları asansörün sarsıntı yaşamadan inmesi adına son derece önemli olan bakımlardan biridir.
  • Asansörün ayarlanan kat ayarlarının verilen sırada çalışıp çalışmadığı kontrol edilir ve kontrol işleminden sonra gerekli görülen yeni kat ayarları yapılmaktadır.
  • Bakım sırasında asansör kapıları kontrol edilerek, düzgün ve zamanlamasına göre kapağın çalışıp, çalışmadığı kontrol edilir.
  • Asansör kapsının kilitlerinin doğru ve işlevli çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
  • Asansör kapısını açan mevcut pompanın kontrolü ve bakımı yapılır.
  • Bakım sırasında asansör kapısının yaylarına bakılarak, kontrolleri yapılır.
  • Kapılar istenilen yumuşaklık ve yavaşlıkta kapanmadığı durumlarda gereken ayarlar ve düzenlemeler tekrar yapılır.
  • Asansör bakımı sırasında röleler ve asansörü çalıştırıp, durdurmaya yarayan kontaklar tekrardan kontrol edilerek yayların gevşeklik ayarları kontrol edilir.
  • Gevşek herhangi bir klemens olması durumunda vidalar ile tekrar sıkıştırma işlemi yapılır.
  • Asansörde bulunan enversör şalterlerinin kontakları kontrol edilerek ayarlanması yapılır.
  • Eşit uzaklıkta olması gereken biçimde ve değme basıncını yaratan olan yayların rutin kontrolleri yapılarak ayarları tekrardan yapılır.
  • Sinyal ampulleri kontrol edilerek, ayarları düzeltilir.
  • Asansör içerisinde uygulanan bakım işleminin raporu tutulur ve periyodik bakım formu doldurma işlemi gerçekleştirilerek yetkili kişiye teslimi yapılır.
  • Asansör bakım işlemleri, asansör standartları yönetmeliğine uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Asansör Arızları Nasıl Tamir Edilir?

Asansörler günlük yaşamımızda sıkça kullandığımız aletlerdir, kişilerin iş ve bireysel gücünü koruması adına kullanılan bu araçlar kapalı kabinli taşıma aletleridir. Ankara Asansör bakımı düzenli olarak ankara asansör firmaları tarafından yapılması gereken ve sürekli kontrol altında tutulması gereken en büyük konulardan biridir. Bazı bakım ihmalleri sonucunda veya kullanım durumuna bağlı olarak asansörlerde arızalar oluşabilmektedir. Asansörün içerisinde birey taşırken bozulması ise son derece tehlikeli ve kötü durumlara yol açabilmektedir. Bu tür durumlarda muhakkak yetkili birinin asansör bakım servisini veya asansör imalat firmasını çağırması gerekmektedir. Asansör arızaları bir çok farklı sebep yüzünden olabilmektedir. Asansörün çok sık şalterinin atması veya hareket etmemesi genel olarak yaşanan en büyük sıkıntıdır. Bu sorunun ana sebebi ise kotaktördür, kontakların değişimi düzenli yapılmaması durumunda veya asansörün aylık bakımının yapılamaması gibi durumlarda bu sorun sık olarak görülmektedir. Bu problemin giderilmesi ortalama 30’la 45 dakika arası sürmektedir. Asansör kullanan kişilerin sık gördüğü diğer bir problem ise asansörün sürekli stop etmesidir. Bu gibi arızalar genel olarak aylık asansör bakımı ve asansör revizyon sırasında kontrol edilmektedir, asansörün böyle bir hata vermesi durumunda flexible kablosunda kopma veya regülatörün üst makarası stop geçirmemesi olabilmektedir. Kopuk durumunda olması durumunda flexible değişmektedir. Arızanın onarım süresi ortalama 60 dakikayı bulabilmektedir.