Asansör Kontrolünde Etiketler Nasıl Olur

Anıl® AsansörASANSÖR ANKARA BAKIM FİRMALARIAsansör Kontrolünde Etiketler Nasıl Olur

Asansör Kontrolünde Etiketler Nasıl Olur

Gün içinde birçok kez asansör kullanıyoruz. Evimize ulaşmak için ya da ofisimize çıkmak için asansörleri tercih ederiz. Asansörler bize zaman kazandırır. Yürüyerek çıkması zor ve zaman alacak merdivenler yerine asansörler tercih edilmektedir. Bu kadar çok kullanılan bir aracın bakımlarının, düzenli aralıklar ile yapılması gerekir. Bu bakımlar asansör firması ya da yetkili mühendisler tarafından yapılabilir. Bu bakım ve kontrollerin keyfi olarak yapılma ya da yapılmama ihtimaline karşı, ilgili bakanlık tedbir almıştır. 2008 yılında çıkarılan yönetmeliğe göre asansörler her yıl kontrol edilmelidir. Bu kontroller uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Düzenli yapılacak kontroller sonucunda asansöre bu kontrollerin durumu ve sonucu ile ilgili etiketler yapıştırılır. Bu etiketler, asansör etiketleri olarak adlandırılır. Asansöre yapıştırılan etiketler, risk durumuna göre farklı renklerde olur. Yeşil renkte olan asansör etiketine sahip asansörlerin kullanımı güvenlidir. Can ve mal taşımak güvenlidir. Mavi renkte olan asansör etiketine sahip asansörlerin hafif kusurları vardır. Bu hafif kusurların kullanım için bir sorun yaratmayacağı belirtilmiştir. Asansör ile can ya da mal taşınmasından bir sakınca yoktur. Kullanımında bir kısıtlama olmaz. Sarı renkte olan asansör etiketine sahip asansörlerin riskleri kabul edilebilir seviyededir. Riske neden olan arızaların ve sorunların 2 ay içinde giderilmesi gerekir. Bunun takibi asansöre apartmana ait ise apartman yöneticisinin sorumluluğundadır. Eğer sarı asansör etiketleri bir firma ya da alışveriş merkezi asansörüne ait ise firmada genel bakımdan sorumlu kişilerin konuyla ilgili önlemleri alması gerekir. Kırmızı etiket ise en fazla risk taşıyan asansörlere yapıştırılır. Bu asansörlerin kullanımı can ve mal kaybına neden olabilir. Bu asansörlerin kullanılması yasaktır. Risk teşkil eden asansörlerin kesinlikle kullanılmaması gerekir. 1 ay içinde asansörün sorunları gidermezse yani tamir edilmezse asansör mühürlenecektir. Mühürlenen asansör kullanım dışı bırakılır. Bu asansörü kullanacak herkes için sağlık bir tedbirdir. Eğer bir asansöre kırmızı etiket verildiyse en kısa sürede asansör firması ile iletişime geçmek gerekir. Yüksek risk taşıyan bir asansöre binmek, her an bir kazanın meydana gelmesine neden olabilir.

Asansör Kontrolünde Etiketler Nasıl Olur

Asansörlerde birden fazla asansör etiketleri bulunur. Bu etiketlerin hepsi asansör kullanıcılarına, bilinçlendirme yapmak için kullanılır. En yaygın olarak kullanılan etiketlerden biri kat etiketleridir. Bu etiketler ile asansörün kaçıcı katta olduğu, asansör kullanıcılarına gösterir. Bu etiketlerden sonra sık sık kullanılan bir diğer asansör etiketi ise asansörün kaç kişilik olduğunu belirten etiketlerdir. Her asansörün taşıyabileceği yük farklıdır. Bu nedenle asansöre binerken, taşıyabileceği kişi sayısına ve taşıyabileceği toplam kiloya dikkat etmek gerekir. Fazla kişi ya da fazla kilo ile binilen asansörler durabilir ya da iki kat arasında sıkışabilir. Bu durum asansöre binenler için çok korkutucu ve riskli bir durum olacaktır. Asansör Kontrolünde Etiketler ile bakım talimatları da belirtilir. Asansörün türüne göre bakım talimatları farklıdır. Elektrikli asansör bakımı için talimatname, dişlisiz asansör bakım talimatnamesi, hidrolik asansör bakım talimatnamesi türleri ile asansörünüze uygun bakım talimatının asılması gerekir. Asansörler için her talimat çok önemlidir. Karşılaşılan herhangi bir risk durumunda kurtarma işlemleri için de asansörlere talimatlar asılır. Bunlara şahıs kurtarma etiketleri denir. Her asansör tipi için farklı kurtarma talimatı uygulanır. A3 elektrikli asansörler için şahıs kurtarma etiketi, hidrolik asansörler için şahıs kurtarma etiketi, makine dairesiz asansörler için şahıs kurtarma, dişlisiz asansörler için şahıs kurtarma etiketi mutlaka asansörlerde bulunması gereken etiketlerdendir. Ayrıca asansörlerin makine daireleri için de asansör etiketleri hazırlanmıştır. Asansör makine dairesi içindeki elektrik nedeniyle çok tehlikelidir. İşin uzmanı olmayan kişiler tarafından açılması ve kurcalanması son derece tehlikelidir. Bu nedenle makine dairesinin üzerine de uyarı etiketleri yapıştırılır. Asansörlerin türlerini gösteren etiketler de vardır. Bir asansörün yük ya da insan taşıyan asansör olmasına göre etiketler yapıştırılır. Yük asansörüdür etiketi en çok kullanılan etiketlerdendir. Asansörün türüne göre kullanılması için yapıştırılması ya da asılması gerekir. Asansörlerin içinde asansörün yetkili firmasının da etiketleri bulunur. Bu etiketler ile asansörün hangi firma tarafından üretildiği ve hangi firmanın sorumluluğunda olduğu belirtilir. Asansör etiketlerinde dikkat etmek her asansör kullanıcı için önemli bir konudur. Bu nedenle siz de Asansör Kontrolünde Etiketler ne anlama gelir öğrenmeli ve öğretmelisiniz.

Asansör kullanımında en çok panik yaşanan durumlar arızaların yaşandığı anlardır. İki kat arasında kalan ya da birden duran asansördeki insanlar için bu durum çok korkutucu olabilir. Yeni teknolojiler ile asansörler yaşadığı herhangi bir arıza durumunda kendini düzeltebilir. Bazı asansörler arıza yaşadığında ya da elektrik kesildiğinde otomatik olarak en yakın kata gelecek şekilde tasarlanmışlardır. Asansörlerin bu gibi özelliklere sahip olduğunu bilmek, kişilere güven verecektir. Asansörde kurtaran sistem var etiketi bu nedenle kullanılır. Yapıştırılan etiket ile sorun yaşandığı anda asansörde olanlar paniğe kapılmadan beklemeleri gerektiğini bilir ve sakin kalmaya çalışır. Acil kurtarma ünitesi olan asansörlerde kısa sürede kendiliğinden sorun çözülecektir.

Tüm Asansör Kontrolünde Etiketler, asansör kullanıcıları korumak ve risklerden haberdar etmek için asılır. Ankara Asansör etiketlerini kontrol etmek ve anlamlarını bilmek herkes için çok önemlidir. Günümüzde çok yaygınlaşan asansör kullanımı, her gün binlerce asansör kullanıcı için olası riskleri de doğurur. Bu nedenle ilgili bakanlık tarafından yapılan uygulamalar ve kontrollere göre hareket edilerek, gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Asansör sorumluları tarafından ciddiyetle takip edilmesi gereken süreçler, doğru olarak yönetildiğinde can ve mal kayıplarını önler. Apartan asansörleri için, yapılan her türlü periyodik bakım ya da arıza sorunlarında ortaya çıkan faturalar, apartman sakinleri tarafından ortak olarak ödenir. Çok küçük miktarda paralara asansörlerin bakımı yapılabilmektedir. Özellikle çok kişinin yaşadığı apartmanlar için kişi başına düşen para çok küçük bir miktar olacaktır.

 

Leave a comment