Yük Asansörü

Anıl® AsansörYük Asansörü

Yük Asansörü Nedir?

Yük asansörü, konfor ve hız bakımı daha geride tutularak asansörün, eşya veya malzeme taşıma kapasiteleri göz önüne alınarak üretilmektedirler. Genellikle alışveriş mağazaları,inşaatlar, okullar, depolar ve fabrikalar gibi yük taşıma durumlarının daha yoğun olduğu yerlerde kullanımı tercih edilmektedir. Yük asansörleri insan gücü tasarrufunda büyük avantaj sağlamaktadır. Bu tip yük asansörleri tahrik sistem makineli veya hidrolik sistem kullanılarak üretilir. Kullanım kapasiteleri ise 500 kg ve 10.000 kg arasında değişiklik göstermektedir. Yük asansörleri firmaların ihtiyaçları doğrultusunda istenilen kapasitelerde üretilmektedir. Bu asansörlerin yıpranma payı insan taşıyan asansörlere göre daha fazla olduğu için bakım yaptırma konusuna dikkat edilmelidir. Periyodik bakımları düzenli olarak yaptırılmalı ve kontrolleri sağlanmalıdır. Karşılaşılan her sorunda yetkili firmaya haber verilip geri dönüş alınması gerekmektedir. Yük asansörlerinde kapı ve kabin boyutları istenilen genişlik ve yükseklikte tasarlanma olasılığına sahiptir. Kapılar ise tam otomatik yada yarı otomatik seçilebilmektedir. Yük asansörlerinde kullanılan zeminin özellikle kaymaz malzemeler kullanılarak üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Kapalı kabinli yük asansörü Yük ile birlikte insanda taşıyabilmektedir. Yük asansörleri, insan güvenliği de göz önüne alınarak içinde paneller bulundurularak üretilmiştir. Bu nedenle güvenlik konusunda kişiler sorun yaşamamaktadır.

Yük Asansörü Kullanım Avantajları

Yük asansörleri, kullanımının en büyük avantajları yük taşıma kapasitesi yanında bu yükü taşıyan personeli de güvenle taşıyabilmesidir. Yük asansörleri çoğunlukla kapalı kabinli üretilmiş olup içindede kontrol kumandası bulunmaktadır. Yük asansörünü kullanmanın bir diğer avantajı ise çok fazla enerji tasarrufu sağlamasıdır. Bu asansör sisteminde motor sadece yukarı çıkarken çalıştığı için diğer sistemlere göre işletmeler için daha fazla enerji tasarrufu demektir. Yük asansörlerinin bir diğer avantajı ise uzun kullanım ömrüne sahip olmasıdır.

Ankara Asansör Bakımı

Gerekli bakımların düzenli yapılması halinde uzun süreler boyunca sorunsuz bir şekilde görevini yerine getirmektedir. Son olarak bu asansörlerin iş gücü bakımından sağladığı önemde göz ardı edilmemelidir. Yük asansörünün olmadığı ortamlarda kişilerin bazı yükleri taşıma olasılığı olmadığı gibi taşıyabileceği yükleri de gerekli yere ulaştırması çok fazla zaman kaybına da neden olur. Örneğin: bir market deposunda yük asansörünün olmadığını düşünelim. Kişinin depoya inecek taşıyabileceği ağırlığa sahip ürünleri yukarı çıkaracak bu durum hem kişiyi gereğinden fazla yoracak hemde büyük zaman kayıplarına neden olacaktır. Bu nedenle yük asansörü kullanımı kişilere ve işletmelere büyük avantajlar sağlamaktadır.

Yük Asansörü Nasıl Çalışır?

İnşaatlar içinde yük taşıma gibi bir zorunluluk söz konusudur. Bu işlemler gelişen teknolojiler sayesinde yük asansörleri ile yapılmaktadır. Bu taşıma işlemini iş makineleriyle de yapmak mümkündür fakat bu işlem maddiyat artışına,zaman kaybına ve iş kazası oluşturma riskini arttırmaktadır. Basit çapta düzenekler eskiden bu konularda yardımcı olsa bile gelişen günümüz dünyasında bu işlem yük taşıma asansörleri sayesinde kolaylıkla yapılmaktadır. Yük asansörleri pistonlu yük asansörleri, halatlı yük asansörleri, rampalı yük asansörleri ve makaslı yük asansörleri olarak ihtiyaçlara göre değişiklik gösteren modelleri bulunmaktadır.

Yük Asansörü Çeşitleri Nelerdir?

Yük asansörleri üretim şekilleri, kullanım amaçları ve taşıma kapasiteleri bakımından çeşitlere ayrılmaktadır. Bu çeşitlere makaslı yük asansörü, halatlı yük asansörü, pistonlu yük asansörü ve rampalı yük asansörleri örnek gösterilebilir.
-Makaslı Yük Asansörü: makaslı yük asansörleri, farklı kullanım seçeneklerine sahip olmakla birlikte endüstriyel ve lojistik alanlarında oldukça fayda sağlayan sistemlerdir. Kullanılacak alan ve iş yapısına uydun tasarlanma şansına sahiptir. Makaslı yük asansörleri, katlar arasındaki boşluklara ve duvarlara uygun alanlara özel tasarım avantajına sahiptir. Bu asansör çeşitlerinin taşıma kapasiteleri fazla bunun yanında seyir mesafeleri azdır. Aşırı yüklenmeye karşı üst kademe emniyet güvencesi ile tasarlanan yük asansörü işlem sırasında yaşanabilecek herhangi bir sorunu en aza indirmeyi hedef almaktadır. Bu sayede ürünlerin tedarik aşamasından son müşteriye ulaşana kadar gerçekleşen evreler güvenli bir şekilde sağlanmış olur.                                                                                                                               -Rampalı Yük Asansörü: rampalı yük taşıma asansörleri yer tasarrufu sağlamak amacı ile firmalar tarafından tercih edilmektedir. Kullanılan yük taşıma platformlarının hareketli olması sayesinde yer tasarrufu sağlarlar. Bu sayede bu platformdaki asansör modelini katlamak ve yer değişikliği sağlamak mümkündür.
-Halatlı Yük Asansörü: halatlı yük asansörleri, 10 ile 30 metre seyir mesafesine sahip olan ve 10.000 kilogram taşıma kapasitesine sahip asansör çeşididir. Palanga yük asansörleri sayesinde halatlı yük asansörü sisteminde daha fazla yük taşımak mümkündür. Halatlı yük asansörlerinde yatırım maliyeti düşüktür fakat bakım ve onarım maliyetleri yüksek sayılabilir.

Asansör Bakımları Hangi Sıklıklarla Yapılmalıdır?

Asansörler, artan ihtiyaç ve gelişen teknolojiler sayesinde insan ve yük taşımak için kullanılan araçtır. Asansör sistemleri dikey bir pozisyonda aşağı yukarı hareket ederler. Yük asansörleri, insan asansörlerine göre daha fazla yıpranma göstermektedir. Asansörlerin periyodik bakım ve onarımları güvenlik açısından aksatılmaması gereken bir durumdur.

Asansör

Asansör bakımı  konusunda  ankara asansör bakım ve işletme yönetmeliği kapsamında bazı kurallar yer almaktadır. Asansörün monte ve kurulumunu sağlayan yetkili servis, asansörün kurulumundan itibaren garanti süresi boyunca aylık olarak periyodik bakım ve onarımını yapmak zorundadır. Asansör kullanımı yapan firmalar yetkili servisleri ile anlaşmalarının bitmesi halinde yine aynı firmayla yada başka bir firmayla anlaşma yapmak durumundadır. Bakım yapan firmalar tarafından temin edilmesi gereken asansör bakım defterine, her bakımdan sonra uygulanan tüm işlemler yazılmalıdır. Bu deftere işlenen kayıtların bir nüshası da işlemi yapan firma tarafından saklanmalıdır.